SLIKSTOORNISSEN BIJ VOLWASSENEN

Als u in Rotterdam woont en u heeft last van slikstoornissen, dan kunnen de logopedisten van Centrum voor Logopedie u professioneel helpen.

Hoe ontstaan slikstoornissen.

Het is mogelijk dat mensen na hersenletsel (CVA, beroerte, ongeval) of bij aandoeningen aan het zenuwstelsel (MS, ALS, Parkinson) problemen krijgen met het slikken. Ook stress en spanning kunnen leiden tot slikproblemen.

Voorbeelden van slikproblemen

  • Men verslikt zich vaker
  • Men kan vast voedsel niet goed meer kauwen en slikken
  • Eten of drinken blijft hangen in de keel
  • Er is sprake van ongewenst gewichtsverlies
  • Er is sprake van lekkage; eten of drinken loopt uit de mond

Naast de lichamelijke gevolgen die slikproblemen met zich meebrengen, kan er ook sprake zijn van schaamte, minder deelname aan sociale activiteiten en angst omtrent het eten en drinken.

Michelle Tuns-Kievit is gespecialiseerd in logopedie voor volwassenen met slikstoornissen. Haar doel is dat de cliënt veilig en met zoveel mogelijk plezier kan eten en drinken.

Wat doet de logopedist van Centrum voor Logopedie

Onze logopedist neemt een slikonderzoek af en bekijkt in welke fase van het slikken zich problemen voordoen. Waar nodig zal er doorverwezen worden voor radiologisch onderzoek.
Vervolgens geeft zij advies aan cliënt en omgeving. Ook kunnen er oefeningen gedaan worden om spiergroepen te trainen die betrokken zijn bij de slik. Verder kunnen er compensatiestrategieën worden aangeleerd.
Het doel is ten allen tijde dat de cliënt veilig en met zoveel mogelijk plezier kan eten en drinken.
Waar nodig zullen wij samenwerken met de ergotherapeute en diëtiste die ook gevestigd zijn in Gezondheidscentrum Lage Land.

VOOR MEER INFORMATIE OVER SLIKSTOORNISSEN

www.dysphagiaonline.com

2017-01-09T21:48:25+00:00 Slikken|