STEMKLACHTEN

Heeft u stemklachten en woont u in Rotterdam, dan kan onze logopedist van Centrum voor Logopedie u vakkundig helpen. Vooral als u veel moet spreken als bijvoorbeeld acteur of docent.

Spreken en zingen. Als u in het dagelijks leven de stem intensief moet gebruiken bij spreken en zingen, kan dit keelpijn en stemklachten tot gevolg hebben. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden.

Die vermoeidheid kan zich over het hele lichaam uitbreiden, zodat u zich aan het einde van de dag soms doodop voelt. Er kan een gevoel bestaan van een slijmpropje of kriebel in de keel dat niet weggeslikt kan worden. De keel kan branderig, pijnlijk of dichtgesnoerd aanvoelen en is geïrriteerd. Deze klachten kunnen ook voorkomen als u vaak moet keelschrapen en kuchen.

Het is altijd goed om advies te vragen aan onze logopedist wanneer u stemklachten heeft, ook al wordt er geen lichamelijke of medische oorzaak gevonden.

Hoe ontstaan stemklachten

Iedereen kan stemklachten krijgen, bijvoorbeeld na een feest of tijdens een verkoudheid. Ze zijn dan van voorbijgaande aard. Als echter keelpijn na intensief stemgebruik regelmatig blijft voorkomen, kan u daarvan zoveel hinder ondervinden, dat de zin om te spreken afneemt.

Mensen met astma. Bepaalde condities en gevoeligheden leiden eerder tot stemklachten. Mensen die last hebben van allergieën of astma hebben meer moeite met ademen en produceren hun stem om die reden vaak met meer spanning. Medicijnen tegen deze aandoeningen, waaronder inhalatie medicijnen voor de luchtwegen kunnen uw stemplooien irriteren.

Bij een spreekberoep. Ook als u een spreekberoep heeft, kunt u op den duur stemklachten ontwikkelen. Uw stem wordt hees of schor, valt weg en kan niet meer zo gebruikt worden als u wilt. Vaak ontstaat dit omdat er niet de juiste verhouding is tussen stembelasting en stemrust; de stem heeft onvoldoende tijd om te herstellen.

Naast mensen met een spreekberoep kunnen ook bijvoorbeeld studenten en koorzangers last krijgen van stemproblemen.

Verkeerd gebruik van de stem. Keelklachten en stemklachten bij intensief stemgebruik kunnen wijzen op een verkeerd gebruik van de stem. De KNO-arts zal een eventuele organische oorzaak, zoals een poliepje of stembandknobbeltjes, uitsluiten.


Mijn naam is Marlieke van Wingerden, logopediste, stemcoach én zangeres. Ik vind de stem een fantastisch instrument en ik ben blij dat ik van de stem mijn vak heb kunnen maken. Ik gebruik in de begeleiding/therapie technieken uit de logopedie in combinatie met aanvullende specialistische kennis uit verschillende vormen van stemtherapie, zang en de ademtherapie.

 

Wat doet de logopedist van Centrum voor Logopedie.

Onze logopedist helpt de oorzaak van de stemproblemen te vinden, helpt om inzicht te geven in de interne en externe factoren en helpt de stemtechniek te verbeteren. Daarnaast helpt de logopedist de stem te revalideren na bijvoorbeeld een operatie aan de stembanden.
Middels verschillende methoden en technieken zal er deskundige hulp geboden worden die de klachten zullen doen verminderen.

2017-01-16T12:05:06+00:00 Stem|