Heeft uw kind eet- of drinkstoornissen en woont u in Rotterdam, dan bent u welkom bij Centrum voor Logopedie.
Hoe ontstaan eet-en drinkstoornissen bij kinderen
Geen controle over de spieren
Eet- en drinkstoornissen ontstaan doordat kinderen de spieren die nodig zijn bij zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende voedingsreflexen hebben.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Uw baby is bijvoorbeeld te vroeg geboren en heeft nog onvoldoende kracht en uithoudingsvermogen om te zuigen en te slikken. Soms is het slikmechanisme verstoord door beschadiging van mond of keel, of de besturing van het slikken vanuit de hersenen functioneert niet goed. Dit kan het gevolg zijn van hersenletsel opgelopen voor, tijdens of na de geboorte.
Gevolgen van slikstoornissen
Verslikken en voeding weigeren
Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Het kan ook zijn dat uw kind de voeding gaat weigeren. Sommige kinderen krijgen dan sondevoeding.
Sondevoeding
Bij sondevoeding wordt de voeding door een slangetje (meestal via de neus) in de maag gebracht. Sondevoeding wordt om meerdere redenen gegeven:
Nadelen van sondevoeding voor de mondspieren
Tijdens sondevoeding oefent uw kind de mond- en tongspieren te weinig. Dit is ongunstig voor de ontwikkeling van zuigen, slikken, afhappen en kauwen. Dat heeft weer een negatieve invloed op de spraakontwikkeling.
Nadelen voor de spraakontwikkeling
Als tijdens eten en drinken de mond- en tongspieren niet goed bewegen is er kans op problemen bij de vorming van spraakklanken. Bij het spreken worden immers dezelfde spieren gebruikt als bij eten en drinken.
Wat doet de logopedist van Centrum voor Logopedie
Onderzoek
Onze logopedist onderzoekt de totale motoriek en lichaamshouding tijdens het (geven van) eten en drinken. Gelet wordt op de aan- of afwezigheid van reflexen. En ze doet onderzoek naar de spierspanning en gevoeligheid in en rond de mond.
Tijdens de logopedische behandeling wordt de eventuele afwijkende reflexactiviteit tegengegaan en de gevoeligheid in en rond de mond verminderd. De spierspanning bij de mond wordt gereguleerd. Hierdoor zal het eten en drinken gemakkelijker en plezieriger verlopen, aangepast aan de mogelijkheden van het kind.
Oefenen van mondspieren
Bovendien heeft het normaliseren van de mondmotoriek positieve gevolgen voor andere mondbewegingen, zoals spreken. Bij sondevoeding geeft de logopedist het kind regelmatig een flesje of lepelvoeding. Op die manier worden mond- en tongspieren geoefend. Dit gebeurt eventueel in samenwerking met andere zorgverleners (fysiotherapeuten, diëtisten).
Advies
Onze logopedist adviseert ouders en verzorgers over de houding waarin en de wijze waarop het eten en drinken het beste gegeven kan worden. Samen met de ouders en andere hulpverleners wordt gezocht naar geschikte hulpmiddelen die het eten en drinken vergemakkelijken. Bijvoorbeeld een aangepaste stoel, lepel of beker.
MEER INFORMATIE OVER EET- EN DRINKSTOORNISSEN BIJ KINDEREN
www.umcn.nl/Informatiefolders/4504-Voedingsproblemen_bij_ki-i.pdf
Specialisaties
Autisme
Eet- en drinkproblematiek
Totale communicatie
Pre-verbaal logopedist
Werkdagen en locaties
Maandag en dinsdag: Huize Thomas
Donderdag en vrijdag: Blondeelstraat 15 (hoofdlocatie)
Gezondheidscentrum Lage Land
Blondeelstraat 15
3067 VA Rotterdam
t. 010 209 55 22
e. info@centrumvoorlogopedie.nl
Afspraak maken
Maak een afspraak met Centrum voor Logopedie Rotterdam.
Bel 010 209 55 22 of maak gebruik van afspraakformulier.
Volg ons ook via